måndag 30 januari 2012

Ny syhörna

Har flyttat in symaskinen i ett eget rum. Är visserligen ett kombo-rum. Syrum, scrapbookrum, gästrum och lagerrum (+ äldste sonens gamla rum). Ska senare ordna ett pysselskåp av ett gammalt skåp som står i källaren och det kommer bli världens bästa rum.

söndag 29 januari 2012

Att sticka är som att cykla...

Köpte en kvällstidning med tillhörande bilaga om handarbete. Det var ju nästan 20 år sedan jag stickade sist så en tubsjal kanske jag kan klara. Var lite orolig över om jag ens komma ihåg hur jag la upp maskor, men det visade sig att det var precis som att cykla - ingenting man glömde bort.
Spännande fortsättning följer hur det går med tubsjalen...

lördag 28 januari 2012

Jag är en tyg-junkie

Har upptäckt att det är svårt att gå förbi en tygaffär utan att gå in och köpa en liten bit av något roligt tyg. I torsdags åkte jag till Ikea och hittade tre olika kjolstyger. Två av dem för 29:-/metern, så är inga extrema priser. Idag gick jag på stan och hade lite tid över så slank in på tygaffären och hittade ett svart/vit rutigt och ett annat kostymigt tyg, totalpris för båda var dryga hundralappen. Tror det kommer att bli superbra. Nu har jag så mycket tyg att jag ska hålla mig ifrån tygaffärer i några veckor och istället försöka välja vilket tyg jag ska börja med...

tisdag 24 januari 2012

Nya tyger

Idag besökte jag återigen tygaffären, syftet var egentligen att leta efter ett retro mönster jag sett på nätet, men hittade istället två fantastiska tyger och ett annat mönster. Mönstret är till en enkel tröja/t-shirt. Tänkte ha tyget i rosa med en stickad karaktär till det mönstret.
Sen hittade jag en grå/svart mönstrat tyg som jag tänkte sy den vanliga kjolen i. Om det blir som jag tänker mig kommer detta att bli en favorit-outfit. Är supertaggad att dra igång.

lördag 21 januari 2012

Nummer 8 - Dinerkjolen

Ett första utkast till kjol i det magiska tyget. Jag hade många problem på vägen och är långtifrån nöjd. Kommer nog en variant två oxå.

fredag 20 januari 2012

Symaskinen

Någonstans efter kjol nummer fem började jag inse att jag inte skulle kunna sluta sy på ett tag. Så det blev dags att investera i en egen symaskin och lämna tillbaka svägerskans. Efter letande och jämförande och funderande föll valet på en Singer till ett mycket bra pris - ca 1500:-.
Jag är jättenöjd med den!

Nummer 7 - Grön med bruna blommor

Jag har en grön halsduk som är i en ursnygg grön. Denna har jag inte använt med mina färgglada kjolar eftersom den skär sig lite med dem. Istället letade jag upp ett tyg som matchade halsduken och hittade detta. Som underkjol hittade jag ett bastant tyg i brunt som matchade mönstret. Detta tyg var så tjockt att när jag försökte fålla det lyckades jag ha av två nålar på symaskinen på mindre än en meter. Löste det genom att sätta på en brun snedslå. Det blev kanon.

Nummer 6 - Cerise med svart mönster

Den sjätte kjolen blev en extra färglad historia. En svart underkjol med cerisefärgad tyll i kanten. För att göra det så snyggt som möjligt även under så sydde jag fast ett cerise sidenband för att dölja sömmen och kanten av tyllen. Denna kjol har gjort stor succe. :D

Nummer 5 - Mörkbrun med vita prickar

Nästa kjol blev en skapelse i brunt med vita prickar. Till detta härliga pricktyg passade en vit brodyr. Så sydde fast en vit underkjol i vanligt vitt bomullstyg o längst ned på underkjolen satte jag en brodyrkant.

Nummer 4 - Trollkarlen från Oz

Nu började galenskaperna när jag springer på ett fantastiskt typ bland stuvarna, var bara tvungen att sy en kjol och tänkte att den passar bra när vi på jobbet har filmklubben eller om vi har "filmklubben" (internt skämt).
Tyget var uppbyggt av filmrutor i olika storlekar och jag klippte ut en av de större och sydde ovanpå tyget, en på framsidan av kjolen och en annan på baksidan. Kjolen gör sig bäst till underkjolen i tyll för att få lite volym så alla rutor syntes.

Nummer 3 - Ullkjol

Vintern var på väg och då kan en ullkjol komma väl till pass. Neutralt och bra med svart tyg. Har dessutom gjort en riktig underkjol för att ullkjolen inte ska "krypa" uppåt.

Nummer 2 - Julkjolen

Julen närmar sig och jag går till tygaffär i annat ärende och får en helt galen ide att sy mig en julkjol eftersom jag tycker så mycket om julen till att börja med. Jag fastnade för ett rödrutigt tyg med nallebjörnar i tomteluva. Blev en tyllkant även p denna.

Nummer 1 - Svart kjol

Under sommaren 2011 behövde jag köpa en ny kjol eftersom favoriterna började gå sönder. Jag hade några baskrav, bland annat ville jag alldeles bestämt ha fickor. Efter flera veckors letande kom jag fram till att om man inte hittar det man vill ha kanske man måste göra det man vill ha.
Sagt och gjort, jag lånar svägerskans symaskin köper mönster och börjar sy. Jag tycker om lite rysch pysch så sätter på en tyllaktig kant med tyg jag hittar bland stuvbitarna.

Själv var jag mycket nöjd med mästerverket och rörde knappt symaskinen under hela hösten.

Basplagg



Mitt viktigaste basplagg måste nog ändå vara en ordentlig underkjol. Detta är en äkta 50-talsunderkjol som jag har köpt på en second hand affär i Stockholm.

torsdag 19 januari 2012

Varför skriva en blogg...

Jag har ju egentligen ingenting intressant att berätta och det är egentligen ingen som är intresserad av det heller, men för att befria mina facebook-kompisar från det eviga tjatet om vilket tyg jag har köpt eller hur kjolen såg ut som jag sydde i helgen så lägger jag upp det här istället så kan de få enstaka som är intresserade eller om jag vill visa en bild någongång hitta det här istället.
Jag känner mig enormt smart som kom på det och hoppas de plågade facebook kompisarna uppskattar det så kan jag fylla den platsen med något roligare att skriva.